تبلیغات
شرکت آینده نگر طیور - راهنمای پرورش مرغ گوشتی قسمت اول بهداشت/بستر/آبخوری/دانخوری/برنامه حرارتی

فونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا سازفونت زیبا ساز

لطفا از تمام مطالب دیدن فرمایید.




راهنما در ادامه مطلب


صد در صد تضمینی
شماره تماس:
09309013117
/09117927100
از طریق پیامک هم به سوال شما جواب داده میشود





راهنمای جامع پرورش مرغ گوشتی

1- مراقبت‌های بهداشتی و قرنطینه‌ای

بهداشت و امنیت زیستی، از اجزاء مهم هر مزرعه و ساختار صنعت مرغ گوشتی است. داشتن روش‌های بهداشتی و قرنطینه‌ای در مرغداری به عنوان اولین گام جهت پیشگیری از بیماری‌ها و پرورش گله‌ای سالم با بازده اقتصادی مناسب ضروری می‌باشد.

رعایت موارد و نكات زیر در مرغداری الزامی است.

1-1) مزرعه(مرغداری) نزدیك به مزارع دیگر و یا اماكنی كه به این فعالیت مربوط می‌شود نباشد و بایستی نظام دامدارای كشور رعایت گردد.

2-1) از ورود افراد متفرقه به داخل مرغداری جلوگیری شود.

3-1) از پرورش و نگهداری سایر طیور در مزارع جداً خودداری گردد. و مزرعه (مرغداری) با سیستم تمام پر- تمام خالی (ALL in- ALL out) جوجه ریزی شود.

4-1) دیواركشی و محوطه سازی كل واحد (مرغداری) در كنترل و كاهش انتقال و اشاعه آلودگی بسیار موثر خواهد بود.

5-1) كاركنان مرغداری باید از نگهداری طیور مختلف در محل سكونت خو خودداری نمایند. وهمچنین بایستی از رفت آمد به سایر مرغداری‌ها پرهیز نمایند.

6-1) از ورود موش وسایر جوندگان و پرندگان وحشی به داخل سالن (سالن‌ها) انبار ذخیره و ساخت دان، انبار پوشال و... جلوگیری شود.

7-1) تهیه و استفاده از لباس كار مناسب برای كارگران، بازدیدكنندگان، مسئولین فنی، دامپزشك، تعمیركاران و.... ضروری است و تمام افراد بازدیدكننده از مرغداری باید نكات بهداشتی را كاملاً رعایت نمایند. لازم است كارگران و بازدید كنندگان قبل از ورود به مرغداری دوش بگیرند و لباس تمیز مخصوص واحد بپوشند كه این یكی از بهترین روشها برای جلوگیری از انتقال آلودگی می‌باشد اگر این امر ممكن نبود بایستی در محل ورودی مزرعه (مرغداری) اطاق سرویس و قرنطینه در نظر گرفته شود.

قسمت قرنطینه به دو بخش (اطاق)تقسیم شود.

كه اطاق اول دارای كمد لباس برای البسه شخصی و اطاق دوم جایگاه لباس كار (بلوز، شلوار، كلاه، چكمه و... ) و دارای دستشویی باشد. تا افراد پس از تعویض لباس و قبل از ورود به داخل مرغداری با آب و صابون و (ضد عفونی كننده) دستهای خود را بشویند.

8-1) لگن آب یا حوضچه ضدعفونی در مدخل ورودی سالن‌ها تعبیه و چكمه‌ها قبل از ورود به سالنها ضدعفونی شوند (یك ظرف یا حوضچه مخصوص آب خالص و ظرف دیگر ضدعفونی كننده در نظر گرفته شود) و همچنین در جلوی هر سالن یك ظرف برای ضدعفونی دستها در نظر گرفته شود و در هنگام ورود و خروج از سالن باید چكمه‌ها و دستها شسته و ضدعفونی گردد.

9-1) از تردد بی‌مورد و غیر ضروری وسائل نقلیه به داخل مرغداری جلوگیری شود و در صورت ضرورت وسائل نقلیه قبل از ورود به داخل مزرعه ضدعفونی گردند.

(در مدخل ورودی مرغداری حوضچه ضدعفونی درست گردد و وسایل نقلیه‌ای كه بنابر ضرورت وارد مزرعه می‌شوند در مدخل ورودی ابتدا با آب و سپس با ماده‌ دتر جنت چرخها و بدنه خوب شستشو شوند وسپس با پمپ چرخها و بدنه و... با ماده ضدعفونی كننده مناسب ضدعفونی انجام گیرد.)

10-1) تلفات به طور منظم از سالنها جمع‌آوری و در داخل سطل تلفات درب پوش‌دار قرار داده و عصرها پس از آمارگیری دقیق از تعداد تلفات به طریقه بهداشتی معدوم گردند.

بهترین روش معدوم كردن تلفات، استفاده از تلفات سوز است كه باید در هر واحد مرغداری یك كوره لاشه سوز نصب شود.

11-1) مشخصات بازدیدكنندگان شامل نام و نشانی، نام شركت، منظور از بازدید، مزرعه بازدید شده قبلی و... ثبت شود.

12-1) از یك برنامه موثر برای كنترل جوندگان (موش) استفاده گردد، استفاده از طعمه مسموم به شرطی كه ادامه دار باشد، از موثرترین روشهاست.

13-1) از یك برنامه مدیریتی موثر برای كنترل آفات از طریق بیولوژیكی، مكانیكی، شیمایی استفاده شود.

14-1) برای جلوگیری از لانه سازی و ورود جوندگان و حیوانات وحشی و... از رویش علف‌های هرز حداقل تا فاصله 15 متری از سالن‌ها جلوگیری گردد.

2- آماده سازی سالن و مزرعه (پاك سازی و ضدعفونی)

بعد از پایان هر دوره پرورش مراحل تخلیه كود، شستشو آشیانه (سالن)، تجهیزات و وسایل، ضدعفونی آنها باید به نحو مناسب و مطلوب انجام گیرد در این ارتباط توصیه می‌شود:

1-2) بعد از پایان پرورش و تخلیه گله علوفه و دان باقی مانده تخلیه شوند و بلافاصله جهت مبارزه با حشرات با سم‌پاشی و مبارزه با موش (با طعمه و...) اقدام گردد.

2-2) جهت تخلیه كامل كود اقدام گردد و سپس سالن (سالنها)، انباردان و... گردگیری و جارو شوند . كلیه بقایای بستر، دان، پر گرفته شود.

3-2) تابلوهای برق، هواكش‌ها، هیتر و... گردگیری و با كمپرسورباد كاملاً تمیز و بادگیری شوند.

4-2) آبخوریها، دان خوریها و سایر وسایل و تجهیزات قابل انتقال به خارج از سالن منتقل گردند.

5-2) شستشوی كامل تمام قسمتهای سالن به طوری كه هیچ اثری از دان، كود، پر و گرد و خاك باقی نماند (در صورت امكان با آب گرم شستشو گردد.)

6-2) شستشوی كامل آبخوریها، دان‌خوریها و كلیه وسایل كه در سالن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

7-2) شستشوی و رسوب زدایی منابع و لوله‌های آب (سیستم لوله‌كشی و لوله‌های آبخوری و...) و مخازن آب (و منبع آب سالنها) و لوله‌ها را با آب فشار قوی و مواد پاك كننده خوب شستشو و رسوب زدایی و ضد عفونی گردند.

روش پاكسازی مخازن آب و لوله‌های آب بدین ترتیب انجام گیرد كه محلول ضدعفونی كننده را در منبع آب سالنها حل نموده و این محلول را در مسیر شبكه لوله كشی روان نموده و به مدت 3-2 ساعت به حال خود بگذارید و سپس با بازكردن شیر آب اصلی سالن محلول ضدعفونی كننده را خارج نموده و با آب تمیز سیستم را شستشو دهید.

 

نام ماده ضدعفونی كننده

مقدار مصرف

كلر

350 گرم در500 لیتر آب 

آمونیاك

400 گرم در 500 لیتر آب

سركه

4 لیتر در 500 لیتر آب

اسید سیتریك

1 لیتر در 500 لیتر آب

مواد ضدعفونی كننده پر اكسید

طبق توصیه كارخانه سازند

8-2) پاكسازی و شستشو كلیه قسمت‌های فارم (انباردان، انبار پوشال، دفتر قسمت اداری و كارگری و...) قابل توجه می‌باشد در قسمت‌هایی كه عمل شستشو انجام می‌گیرد باید از تجمع آب حاصل از شستشو جلوگیری گردد و به سیستم فاضلاب هدایت شود.

9-2) نظافت و شستشوی لباس كاركنان و كارگران مزرعه

10-2) هر گونه باقی مانده چربی مواد آلی می‌تواند سبب كاهش اثر ضدعفونی شود لذا لازم است مجدداً سالن (سالن‌ها) انبار دان، انبار پوشال و دیگر بخش‌های مرغداری با آب و مواد دترجنت (پاك كننده) شستشو و تمیز گردد.

همزمان آبخوری، دان خوری و دیگر تجهیزات با مواد دتر جنت (پاك كننده) شستشو و تمیز گردند.

11-2) شعله گرفتن كامل و دقیق كف سالن‌ها، دیوارها تا ارتفاع حداقل 5/1-1 متر از كف و سوزاندن علف‌های هرز و شعله افكنی محوطه مرغداری.

12-2) ضدعفونی داخل و خارج سالن‌ها و همچنین كلیه تجهیزات و وسایل از جمله آبخوری‌ها و دان خوری‌ها و... با یك ماده ضدعفونی مناسب.

بهتر است جهت انتخاب نوع ماده ضدعفونی و دز مصرفی و روش كار با دامپزشك مشورت شود و هر 2 الی 3 دوره نوع ماده ضدعفونی عوض شود.

ضدعفونی به صورت اسپری از سقف شروع كرده و به گوشه‌ها، ترك‌ها و درزها نیز توجه شود. واین كار تا محل اتصال دیوار و كف ادامه یابد به طوری كه محلول ضدعفونی روی كف سالن ملایم جریان بیفتد.

بعد از انجام ضدعفونی، رفت و آمد سالن‌ها، انبار دان، انبار پوشال و دیگر مناطق مرغداری بایستی با رعایت كامل مقررات و نكات بهداشتی انجام گیرد.

نسبت استفاده از محلول ضدعفونی 5/0-1 لیتر برای هر متر مربع و استفاده از آب گرم تأثیر ماده ضدعفونی را افزایش می‌دهد.

در موقع ضدعفونی لازم است از ماسك، كلاه، دستكش، عینك و... استفاده شود.

پس از انجام ضدعفونی مرحله اول سالن (سالن‌ها) انبار دان، انبار پوشال و... باید برای مدت 24-12 ساعت خشك شوند كه این امر به جذب بهتر ماده ضدعفونی كمك می‌كند و باعث كاهش بیشتر تعداد میكرو ارگانیزم‌ها می‌شود.

13-2) ضدعفونی مجدد سالن (سالن‌ها) انبار دان، انبار پوشال و... با فرمالین به نسبت 9 لیتر آب و 1 لیتر فرمالین 40 درصد به صورت اسپری كه عمل فرمالین پاشی حتماً با ماسك مخصوص (ماسك ضد گاز) دستكش و كلاه انجام پذیرد. در هنگام فرمالین پاشی دمای سالن‌ها حدود 27-25 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 60-55 درصد باشد. و برای مدت 24 ساعت سالن (سالن‌ها) كاملاً بسته شود و هیچ‌گونه منفذی نداشته باشد.

14-2) آهك پاشی دیواره سالن (سالن‌ها) جلوی اطراف سالن (سالن‌ها) و محوطه مرغداری

15-2) نصب آبخوری، دان خوری و دیگر تجهیزات در سالن (سالن‌ها)

16-2) پخش پوشال به طور یكنواخت در سالن (سالن‌ها) و سپس روی پوشال با ماده ضدعفونی ضد قارچ به صورت اسپری عمل ضدعفونی انجام گیرد.

17-2) در صورت بالا بودن تراكم آلودگی و درگیر شدن گله قبلی با بیماری‌ها، لازم است سالن (سالن‌ها) انبار دان با گاز فرمل ضدعفونی شود كه بایستی بازاء هر متر مكعب فضا 20 گرم پرمنگنات و 40 سی‌سی فرمالین دود داده شود. سپس سالن (سالن‌ها) برای مدت 24-48 ساعت بسته باشد و دمای سالن 27-25 درجه سانتیگراد باشد. دو روز پس از گاز دادن (سالن‌ها، انباردان و...) ظرف ضدعفونی مربوطه خارج و هواكش روشن تا گاز باقی مانده در فضا به طور كامل تخلیه شود.

توجه شود قبل از ورود جوجه هیچ گونه گازی در سالن (سالن‌ها) نباشد.

·          بیماری در طیور نه فقط باعث ضرر و زیان مستقیم در اثر مرگ و میر می‌گردد بلكه باعث كاهش وزن و ضریب تبدیل غذایی را افزایش می‌دهد لذا به لحاظ كاهش هزینه‌های ناشی از این ضررها بایستی برنامه مدون پاكسازی و ضدعفونی كه ذكر شده است بطور دقیق و كامل اجرا گردد استفاده صحیح و اجرای دقیق و كامل از برنامه ضدعفونی، باعث كاهش نیاز به ابزارهای كنترل كننده بیماریها از جمله آنتی بیوتیك، واكسن‌ها و.... می‌شود. مقدار میكروارگانیزم‌ها در سطح مرغداری ممكن است به بیش از ده هزار میلیون در سانتی متر مربع برسد كه این مقدار را می‌توان با پاكسازی و ضدعفونی درست به حد قابل قبول هزار عدد در سانتیمتر مربع رساند. لذا بایستی در اجرای برنامه پاكسازی ضدعفونی كاملاً دقت گردد تا در عمل نتیجه مطلوب به دست آید.

3-فزایش تلفات، استرس، كاهش آب بدن

- بستر

بستر و وضعیت آن در سالنها پرورش مرغ گوشتی موضوع مهمی است كه بایستی در طی دوره پرورش به آن توجه داشت. بستر مورد استفاده باید خشك و نرم و بدون گرد و خاك و همچنین بدون آلودگی‌های میكروبی و قارچی باشد. جنس و نوع كیفیت بستر باید به گونه‌ای باشد كه منجر به نقص پا و ضایعات اندامها و قسمت‌های مختلف بدن پرنده نشود. همچنین ایجاد مشكلاتی از قبیل نقص پا و ایجاد مشكل در راه رفتن جوجه ضایعات پوستی و سینه‌ای و در نهایت مشكلات تنفسی ننماید.

1-3) بستر مورد استفاده بستگی به كیفیت، صرفه اقتصادی و قابل دسترس بودن دارد. انواع معمولی بستر عبارتند از: تراشه چوب (3 تا 5 كیلوگرم در هر متر مربع)، كاه (5/2 تا 4 كیلوگرم در هر متر مربع)، پوسته برنج (پوشال، 4 تا 6 كیلوگرم در متر مربع) ماسه، خرده‌های ذرت .... مواد بستر باید به طور یكنواخت و به عمق حدود 8 تا 5 سانت در سطح سالن پخش گردد.

2-3) مواد بستر باید از محل‌های مناسب تهیه شود، پوشال مرطوب (به خصوص تراشه چوب) و كپك زده سبب شیوع بیمارهای قارچی (آسپرژیلوس) می‌شود.

3-3) پرندگان وحشی و یا جوندگان نباید به منبع مواد بستر دسترسی داشته باشند. چون ممكن است باعث شیوع آلودگی سالمونلا و یا سایر عوامل بیماری در مرغداری شود.

4-3) بستر باید بطور یكنواخت در سطح سالن پخش نموده عدم یكنواختی پخش بستر موجب محدودیت و مانع دسترسی جوجه‌های یك روزه به آب و دان می‌گردد و منجر به بهم خوردن یكنواختی گله و... می‌شود.

5-3) در طی دوره پرورش باید به كیفیت بستر توجه كافی شود و از مرطوب و تخته شدن بستر جلوگیری شود. بستر مرطوب و نامناسب سبب شیوع بیماری كوكسیدیوز، افزایش گاز آمونیاك و.... می‌گردد. لذا باید هرگونه تلاش برای بهتر نمودن و حفظ كیفیت بستر انجام پذیرد.

عوامل زیادی باعث افت كیفیت بستر در طول پرورش می‌شوند از جمله:

1- تهویه نامناسب

2- تراكم زیاد گله

3- رطوبت بالا

4- ناكافی بودن عمق بستر

5- زیاد بودن نمك یا پروتئین دان

6- پایین بودن كیفیت و نوع جنس بستر

7- عدم پراكنش مناسب آبخوری‌ها و عدم تنظیم مناسب آنها

8- كیفیت نامناسب چربی مصرف شده در دان

9- آنتریتهای ناشی از بیماری

6-3) بستر با كیفیت خوب دارای 30-25% رطوبت می‌باشد. بستر مرطوب باعث شیوع سوختگی مفصل خرگوشی، تاول سینه و افت كیفیت لاشه می‌گردد.

7-3) با ضدعفونی بستر قبل از جوجه ریزی، از ورود عوامل بیماری‌زا از قبیل قارچ آسپرژیلوس و سالمونلا و... به محیط پرورش جلوگیری نمایید.

به طور كلی مشخصات یك بستر خوب عبارت است از:

1- وزن سبك

2- اندازه ذرات آن متوسط باشد

3- خشك باشد، همچنین سریعاً خشك شود

4- نرم و راحت و قابل فشرده شدن باشد

5- دارای قابلیت جذب بالایی باشد

6- ارزان باشد

7- قابلیت انتقال حرارتی آن پایین باشد

8- عاری از فساد و رنگ باشد

9- قابل تجزیه در محیط باشد

10- تمیز و راحت بوده و گرد و غبار ناشی از آن كم باشد

11- به عنوان كود قابل فروش باشد

4- آب و آبخوری

آب در تغذیه روزانه طیور جنبه حیاتی دارد به طوری كه محرومیت از آب جوجه‌ها را به مراتب سریعتر از محرومیت از سایر مواد غذایی از پا در می‌آورد. آب بخشی مهمی از تغذیه جوجه‌ها می‌باشد. چون 75- 70% وزن بدن جوجه‌ها از آب تشكیل شده است.

1-4) مرغهای گوشتی به ازای هر كیلوگرم افزایش وزن به حدود 4 لیتر آب نیاز دارند كه حدود 75% آن از طریق آبخوری‌ها و آشامیدنی آب و بقیه از مصرف دان تامین می‌گردد پس باید نسبت به آب مورد نیاز گله دقت كافی شود و به وضعیت آب (و آبخوری‌ها) از نظر كمیت و كیفیت دقت داشته باشیم.

2-4) آب مصرفی گله باید از لحاظ نمك‌های كلسیم (سختی آب) و میزان نمك، مس، آهن، منگنز، منیزم، سولفات، نیترات و... و از لحاظ آلودگی باكتریائی در هر گله (قبل از جوجه ریزی و در زمان آماده‌سازی ) آزمایش گردد.

3-4) در صورت آلوده بودن آب مرغداری، لازم است از ماده مناسب جهت ضدعفونی آب استفاده شود. می‌توان از كلر به نسبت ppm 5-3 (هر هزار لیتر مقدار 5-3 گرم كلر) یا از مواد ضدعفونی مناسب در بازار استفاده گردد. كلر یا ماده ضدعفونی مورد نیاز را در مقدار حدود 10 لیتر آب حل و مخلوط نموده و سپس به آب مورد نظر اضاغه گردد و خوب بهم زده و حل شود و بعد از 30-20 دقیقه در اختیار گله قرار گیرد.

4-4) 2-1 روز قبل از واكسیناسیون آشامیدنی و در روز واكسن و یك روز پس از آن از ضدعفونی و كلرینه كردن آب حتماً خودداری گردد.

5-4) برای 2 هفته اول به ازای هر 50-45 قطعه جوجه یك عدد آب خوری كفی (كله قندی) در نظر گرفته شود و از هفته سوم به بعد برای هر 80-70 قطعه یك عدد آبخوری آویز در نظر گرفته شود. از سن 3-2 روزگی به تدریج آبخوری آویز را می‌توان استفاده نمود كاملاً روی بستر قرار داد و تا سن حدود 12-10 روزگی به صورت دستی آب توزیع شود و از سن 7-6 آب خوری كفی (كله قندی) مخصوص سنین اولیه را به تدریج جمع‌آوری نمود.

فضای مورد نیاز آب خوری برای جوجه‌های گوشتی

-                  آبخوری ناودانی                          2 سانتی متر به ازای هر پرنده

-                  آبخوری آویز                                               14-12 عدد آبخوری به ازای هر 1000 پرنده

-                  آبخوری پستانكی (نیپل)               12-8 پرنده به ازای هر آبخوری نیپل

6-4) ارتفاع آبخوری باید روزانه كنترل و تنظیم گردد. تا سن دو هفتگی لبه بالای آبخوریهای آویز اتوماتیك هم سطح پشت جوجه‌ها باشد و از سن 17-15 روزگی به بعد كف آبخوری (سطح زیرین آبخوری) هم سطح پشت پرنده‌ها تنظیم كنید. این عمل آلودگی آب به مدفوع بستر را به حداقل می‌رساند از ریزش آب و حفظ كیفیت بستر نیز كمك می‌كند.

7-4) در دو هفته اول در روز حداقل 4 نوبت و در شب حداقل 3 نوبت بایستی آبخوریها را تمیز نمود تا همیشه آب تازه و تمیز در اختیار جوجه‌ها باشد. آبخوریها باید به طور مرتب شستشو و ضدعفونی گردند فقط در زمان واكسیناسیون آشامیدنی دو روز قبل و یك روز پس از واكسیناسیون آشامیدنی از ضدعفونی  آبخوریها باید خودداری شود.

8-4) در سنین پایین، بهتر است از آبخوری‌های كله قندی (آبخوری كفی) استفاده نموده و آبخوری‌ها را روی كارتن قرار داد كه بایستی ابتدا یك مقوا (كارتن كفی) روی بستر قرار داده و سپس آبخوری‌ها روی آن قرار داده شود و كارتن (مقوا) را هر روز عوض نمود. با این كار اولاً پوشال و بستر داخل آبخوری‌ها ریخته نمی‌شود و طعم آب تغییر نمی‌كند و كثیف شدن آبخوری‌ها كمتر می‌شود ثانیاً از خیس شدن بستر نیز جلوگیری می‌شود.

9-4) بستر زیر آبخوری‌ها باید همواره باشد تا تمامی جوجه‌ها به طور یكنواخت و یكسان به آب دسترسی داشته باشند و از ریزش آب جلوگیری شود توصیه می‌شود میزان مصرف آب سالن (سالن‌ها) به صورت روزانه و دقیق ركورد گیری و ثبت شود زیرا افزایش یا كاهش ناگهانی در مصرف آب و یا انحراف از نسبت به دان (8/1:1- 6/1:1)، علامت اولیه استرس بیماری و یا تغییر كیفیت دان می‌باشد

تخمین میزان مصرفی آب هر پرنده در روز به سی‌سی در 21 درجه سانتی گراد

 

سن به هفته

آب مصرفی/روز/سی‌سی

سن به هفته

آب مصرفی/پرنده/روز/سی‌سی

اول

60-50

پنجم

260-240

دوم

110-90

ششم

310-280

سوم

170-140

هفتم

350-310

چهارم

220-200

هشتم

370-320

 

میزان نیاز به آب به ازای هر یك درجه بالاتر از 21 درجه سانتی گراد حدود 5/6% افزایش می‌یابد.

10-4) استفاده از آب خیلی گرم با خیلی سرد باعث مصرف آب كمتر توسط جوجه‌ها خواهد شد و در نتیجه رشد گله كاهش می‌یابد. در تابستان باید آب نسبتاً خنك و در زمستان آب نسبتاً ولرم در اختیار جوجه‌ها قرار بگیرد.

11-4) آب تهیه شده برای گله بسته به منبع، ممكن است حاوی مقادیر بیش از حد مواد معدنی مختلف و یا آلودگی باكتریایی یا اسیدیته (PH) كمتر از حد نرمال، ... باشد.

بطور كلی آب آشامیدنی مورد مصرف انسانی برای مرغ گوشتی نیز مناسب است و آب استحصالی از چاه كم عمق و سطحی، منابع رو باز با كیفیت نامطلوب و.... می‌توانند برای گله مشكل ساز باشند.

جدول زیر سطح مواد معدنی، مواد آلی و باكتری مجاز و‌ (PH) مناسب آب مصرفی طیور را نشان می ‌دهد.

استاندارد آب مورد استفاده طیور

تركیبات

حداكثر سطح قابل قبول

تركیبات

حداكثر قابل قبول

كلی فرم

صفر   میلی گرم در لیتر

مس

05/0- 002/ 0   میلی گرم در لیتر

سختی كل

180               -

سدیم

 50               میلی گرم در لیتر

PH

5/7-5/6         -

روی

5/1- صفر    میلی گرم در لیتر

نیترات

45-25     میلی گرم در لیتر

فلوئور

06/0            میلی گرم در لیتر

نیتریت

 4            میلی گرم در لیتر

جیوه

002/0          میلی گرم در لیتر

كلرید

200          میلی گرم در لیتر

سرب

05/0- صفر  میلی گرم در لیتر

سولفات

200           میلی گرم در لیتر

كلسیم

75               میلی گرم در لیتر

منگنز

5/0-1/0       میلی گرم در لیتر

منیزیم

50-30          میلی گرم در لیتر

آهن

1-3/0       میلی گرم در لیتر

 

 

12-4) استفاده از آب با نمكهای معدنی زیاد باعث كاهش مصرف آب در گله شده و در نتیجه رشد گله محدود خواهد شد.

13-4) اگر (PH) آب مورد استفاده كمتر از 6 باشد بر هضم و خورندگی تجهیزات آبخوری تاثیر گذاشته و این مسئله با دارو و واكسن مورد استفاده ناسازگار می‌باشد.

14-4) مس اضافی در آب طیور، باعث تلخ شدن مزه آب و صدمه به كبد پرنده می‌گردد.

15-4) مقادیر بیش از حد سولفات‌ها، موجب شل شدن مدفوع می‌شود. اگر میزان سدیم و منیزیم بیش از 50 میلی گرم در لیتر باشد این اثر تشدید خواهد شد. بالا بودن بار باكتریائی آب آشامیدنی جوجه‌ها، بروز مشكلات پا و به ویژه نكروز سر استخوان ران و عفونتهای استا فیلو كوك اورئوس را افزایش خواهد داد و آلودگی باكتریائی آب همچنین اغلب به دلیل سپتی سمی، افت كیفیت لاشه در كشتارگاه را بالا می‌برد.

- دانخوری

برای 10-7 روز اول پرورش به ازای هر 55-50 قطعه جوجه یك سینی دان خوری در نظر گرفته شود و همچنین حدود 25-20% سطح سالن قسمت جوجه را به غیر از سینی دان خوری یكروزه از كارتن كفی پوشانده شود تا هر چه سریعتر جوجه‌ها به دان آشنایی پیدا نموده و تغذیه كنند.

عرض كارتن كفی مورد اشاره حدود 100-80 سانتی‌متر و نزدیك دان خوری دائمی قرار داده شود. و كارتن‌های كفی مذكور برای 5-3 روز اول مورد استفاده قرار بگیرد.

1-5) برای تحریك اشتهای جوجه‌ها در 5-3 روز اول به تعداد دفعات توزیع دان در روز حداقل 5-4 نوبت و در شب 4-3 نوبت یعنی هر 3- 5/2 ساعت باید دان توزیع شود. در سن 8-6 روزگی 5-4 بار در شبانه روز و از سن 9 روزگی به بعد توزیعدان 4-3 بار انجام پذیرد. ارتفاع دان در سینی بیش از 5/1 سانت نباشد و حالت كپه مانند در دانخوری ایجاد نشود بلكه دان بایستی به مقدار كم ولی به دفعات زیاد توزیع شود تا اشتهای جوجه‌ها در هر بار توزیع دان تحریك شود. پوشال باقی مانده در داخل سینی‌ها كه مخلوط بافضله و پوشال است تخلیه ودان تازه و تمیز به جوجه‌ها داده شود. از ریختن دان باقی مانده و پوشال روی بستر جداً خودداری شود.

2-5) تغذیه جوجه‌ها پس از خروج تخم‌مرغ تاثیر زیادی بر عملكرد گله در پایان دوره پرورش دارد. در واقع اگر شروع پرورش گله‌ای با تغذیه و مدیریت مناسب توام باشد باعث می‌شود كه نه تنها گله‌ای یكنواخت از نظر وزنی تولید شود بلكه عملكرد گله از نظر ضریب تبدیل غذایی و... مناسب و مطلوب گردد.

لذا برای موفقیت در این امر رعایت اصول تغذیه و مدیریت، به خصوص در هفته اول پرورش از اهمیت زیادی برخوردار است. خیلی از مرغداران تصور می‌كنند كه جوجه می‌تواند تا چندین روز از مواد غذایی كیسه زرده استفاده كند و مشكلی پیش نیاید. باید به این نكته توجه داشت كه جریان مواد غذایی از كیسه زرده به لوله گوارشی یا روده‌ها حدود 40 ساعت بعد از هچ شدن جوجه‌ها متوقف می‌شود و بعد از آن جذب مواد داخل كیسه زرده از طریق عروق خونی كه این كیسه را پوشانده صورت می‌گیرد.

لذا دسترسی به غذای (دان) در ساعت اولیه برای رسیدن به رشد مطلوب مهم است.
 در ضمن گرسنگی اولیه جوجه‌ها می‌تواند بر روی مقاومت به بیماری در تمام طول زندگی پرنده تاثیر سوء بگذارد

3-5) تحقیقات نشان داده است كه دسترسی به غذای (دان) باعث جذب سریع‌‌تر كیسه زرد می‌گردد. و با حركت روده‌ها در جوجه‌هایی كه تغذیه شده‌اند انتقال زرده به داخل رود سریعتر شده و عفونت ناشی از عدم جذب كیسه زرده نیز به میزان زیادی كاهش می‌یابد. جوجه‌ها بطور غریزی بعد از خروج از تخم‌ به جستجوی غذا می‌پردازند و تقریباً 4 ساعت بعد از خورن غذا رشد شروع می‌شود. لذا دسترسی به دان برای جوجه‌ها موجب افت چشم گیر وزن بدن می‌شود. لذا دسترسی به دان بعد از خروج جوجه‌ها تخم و استقرار در سالن‌ها لازم و ضروری است.

4-5) فضای دانخوری كافی و مناسب برای پرنده فراهم گردد تا رشد و ضریب تبدیل غذایی مناسب داشته باشد. ارتفاع دانخوری را طی دوره پرورش باید روزانه تنظیم نمود بطوری كه پشت پرنده با كف دانخوری هم سطح باشد. زیرا تنظیم نامناسب دانخوری باعث افزایش هدر رفتن دان می‌شود. در این حالت ضریب تبدیل غذایی بالا رفته و در صورت خوردن دان ضایع شده احتمال آلودگی قارچی و باكتریایی بیشتر خواهد شد.

فضای دانخوری مورد نیاز برای جوجه‌های گوشتی

نوع دانخوری

میزان

دانخوری زنجیری- ناودانی (تراف)

5-3 سانتی‌متر به ازاء هر پرنده

دانخوری بشقابی (قطر 33 سانتیمتر)

55-50 پرنده به ازاء هر دانخوری

دانخوری استوانه‌ای (قطر 40 سانتیمتر)

65-60 پرنده به ازاء هر دانخوری


برنامه حرارتی

دو سیستم اصلی كنترل حرارتی در سالن‌های مرغ گوشتی استفاده می‌شود:

1- سیستم گرم كردن كل سالن

2- سیستم گرم كردن موضعی (استفاده از مادر مصنوعی)

 دمای مورد نیاز در گرم كردن كل سالن برای پرورش جوجه‌‌های گوشتی در هفته‌های مختلف به شرح ذیل توصیه می‌شود.

هفته اول

1-3 روزگی

0C31 -30

4-5 روزگی

 0C29

6-7 روزگی

28 0C

              

هفته دوم

 0C27 -26

هفته سوم

 0C26 -25

هفته چهارم

0C 23-22

هفته پنجم به بعد

 0C 21-20

1-6) دماهای اشاره شده باید در سطح جوجه‌ها برقرار باشد. ارتفاع دماسنج تا بستر حدود 10-5 سانتی متر باشد.

2-6) در هر سالن حداقل 5-3 عدد دماسنج قرار داده شود. (ابتدا، وسط، انتها و طرفین) و قبل از قرار دادن دماسنج از صحت كار آنها اطمینان حاصل شود.

3-6) درجه حرارت با رطوبت نسبی ارتباط دارد و هر چه رطوبت نسبی پایین باشد نیاز به حرارت بیشتر می‌شود مثلاً اگر رطوبت نسبی داخل سالن به 30% برسد دمای مورد نیاز به 0C 32-31 می‌رسد. موضوعی كه باید حتماً به آن توجه داشت اجتناب كردن درجه حرارت‌ها بالای 35-33 است كه مطلقاً نباید چنین درجه حرارتی در سالن داشته باشیم و برای جوجه‌ها بسیار مضر می‌باشد.  


 

میزان دمای مطلوب در رطوبت‌های نسبی مختلف برای سنین مختلف جوجه‌ها 

سن

(روز)

میزان دما در رطوبت نسبی

مطلوب

50

60

70

80

0

33

5/30

6/28

27

3

32

5/29

6/27

26

6

31

5/28

6/26

25

9

7/29

5/27

6/25

24

12

2/27

25

8/23

5/22

15

2/26

24

5/22

21

18

25

23

5/21

20

21

24

22

5/20

19

24

23

21

5/19

18

27

23

21

5/19

18

4-6) گرم بودن بیش از حد سالن، مصرف دان در نتیجه رشد و یكنواختی گله كاهش می‌یابد و تعداد تلفات در اثر بروز نقص در سیستم قلبی- عروقی جوجه‌ها (عارضه مرگ ناگهانی) شدیداً افزایش می‌یابد.

جوجه‌هایی كه در روزهای نخست پرورش در معرض سرما قرار گیرند، موجب افزایش تلفات، استرس، كاهش آب بدن، سرعت رشد كند و عدم یكنواختی و دودست شدن گله و بیماری آسیت می‌شود. محتویات روده و روده كور و در نهایت مدفوع آبكی و گازدار خواهد شد.

5-6) عمل پیش گرمایی باید در سالن انجام شود. تمام سطوحی كه با جوجه در تماس هستند، بتون و كف خالی تا حدود 0C 30-28 گرم شود. این كار باید در فصل سرد و مناطق سردسیر 48-36 ساعت قبل و در مناطق گرم حدود 24 ساعت قبل از ورود جوجه آغاز گردد.

6-6) برای پیشگیری از سرما خوردگی جوجه‌ها، باید دمای بستر به حد مطلوب یعنی
 
0C 29 در سطح بستر و 0C 27 درجه سانتی گراد در عمق 9 سانتی‌متر برسد.

7-6) مشاهده رفتار جوجه‌ها ملاك خوبی برای كنترل میزان دما می‌باشد. اگر جوجه‌ها خیلی پراكنده و با فاصله باشند حرارت بسیار گرم و یا بالعكس اگر به صورت كپه در جایی جمع باشند حاكی از سرد بودن است و اگر به طور مناسب در سالن پخش باشند نشان دهنده دمای مناسب و مطلوب می‌باشد.

ویدیو آموزشی ضد عفونی کردن سالن مرغ داری

[]




طبقه بندی: راهنما وآموزش پرورش مرغ گوشتی،

تاریخ : یکشنبه 12 بهمن 1393 | 03:05 ق.ظ | نویسنده : محمد تاتار | نظرات
قیمت جوجه یک روزه پرندگان
فیلم های آموزشی ودیدنی پرورش شتر مرغ
آموزش پرورش شتر مرغ مرحله 1 /خوصوصیات عمومی شتر مرغ/آشنایی با شتر مرغ مولد/آشنایی با تولید مثل
آموزش پرورش شتر مرغ مرحله 2/آشنایی با تغذیه شتر مرغ/4روش پرورش شتر مرغ/ روشهای شروع به كار در پرورش شتر مرغ
آموزش نطفه سنجی ونور بینی و کندلینگ تخم پرندگان به همراه ویدیو آموزشی
راهنما وآموزش و پرورش بلدرچین /بیماری /پیشگیری/تغذیه دارویی/ قسمت دوم
راهنما وآموزش و پرورش بلدرچین به همراه ویدیو آموزشی از بدر تولد تا کشتار وخواص بلدرچین قسمت اول
راهنمای پرورش مرغ گوشتی قسمت اول بهداشت/بستر/آبخوری/دانخوری/برنامه حرارتی
راهنمای پرورش مرغ گوشتی قسمت دوم رطوبت/ تهویه/روشنایی/تراکم گله/
فروش جوجه اردک وغاز یک روزه تا یک هفته
فروش جوجه یک روزه کبک و قرقاول
فروش جوجه بلدرچین یک1 روزه تا بالغ
فروش جوجه یک روزه مرغ گوشتی
فروش جوجه محلی 1تا 45 روزه
فروش تخم نطفه دار مرغ مینیاتوری
فروش تخم نطفه دار شتر مرغ
فروش تخم نطفه دار بوقلمون
فروش تخم نطفه دار کبک و قرقاول
فروش تخم نطفه دار غاز و اردک
فروش تخم نطفه دار مرغ گوشتی
لطفا از دیگر مطالب نیز دیدن فرمایید
.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • دوتا